Citrienfonds achtergrond
Nieuws
21
sep

Hospital Fit: sneller herstel na opname

e-Health

Veel interesse voor app

Patiënten bewegen over het algemeen te weinig tijdens een ziekenhuisopname. Het Citrienprogramma e-health is daarom betrokken bij Hospital Fit: een innovatieve beweeginterventie die de lichamelijke activiteit van ziekenhuispatiënt monitort.

Onderzoekers van Hospital Fit schreven in een artikel voor ICT&Health magazine over de app, gebruikersresultaten en belangstelling van andere ziekenhuizen. Het artikel Rust roest is te lezen op de website van het Citrienprogramma e-health. In het artikel schrijven de onderzoekers ondermeer:

'De beweeginterventie van Hospital Fit bestaat uit een smartphone app, gekoppeld aan een wearable. In de app is het beweeggedrag zichtbaar voor patiënt en fysiotherapeut, waardoor individuele beweegadviezen mogelijk zijn. Ook stimuleert Hospital Fit de zelfstandigheid in dagelijkse activiteiten door inzicht te geven in wat iemand kan en mag, en kan een gepersonaliseerd oefenprogramma met instructievideo’s aangeboden worden. Een recente studie binnen het Maastricht UMC+, bij 97 orthopedische patiënten die een totale knie- of heupgewrichtsvervangende operatie ondergingen, heeft aangetoond dat het gebruik van de Hospital Fit smartphone app in combinatie met de MOX activiteiten tracker tot meer fysieke activiteit en een sneller functioneel herstel leidt.

De app is sinds een jaar in gebruik, met succes. De ervaringen van patiënten blijken overwegend positief, en ook voor de fysiotherapeut heeft gebruik van de app voordelen. De Hospital Fit is een doorontwikkeling van een goede innovatie tijdens een Dutch Hacking Health weekend2. De huidige versie van Hospital Fit wordt gebruikt via een smartphone app. Om juist die implementatie meer kracht bij te zetten wordt er nu hard gewerkt aan brede integraties met de elektronische patiëntendossiers. Vele andere ziekenhuizen zijn geïnteresseerd in het werken met het Hospital Fit programma nu het een partnerproject van het Citrienfonds is, en er ook een studie van het Academisch Alliantiefonds (Maastricht UMC + en Radboudumc) aan verbonden wordt.'