Citrienfonds achtergrond
Nieuws
12
okt

App betrekt hartpatiënten meer bij ziekte en behandeling

e-Health

Implementatie myCardioMEMS app in Erasmus MC

Erasmus MC werkte al met CardioMEMS. Nu is daar, in het kader van het Citrienprogramma e-Health, een app voor ontwikkeld, die zowel de patiënt als zijn arts direct van informatie over de vullingsdruk in het hart kan voorzien. Met een geïmplanteerde sensor kunnen patiënten op afstand gevolgd worden door de cardioloog, waardoor deze op tijd preventief kan ingrijpen om verergering van hartfalen en ziekenhuisopname te voorkomen.

Dr. Jasper Brugts, cardioloog in het Erasmus MC, leidt een landelijk onderzoek onder 340 patiënten met chronisch hartfalen. Zij worden op afstand gevolgd met een druksensor (CardioMEMS) in de longslagader. De vullingsdruk bij een hartfalenpatiënt gaat twee weken voordat een patiënt klachten krijgt, al omhoog.  Het uitlezen van de sensor gebeurt met een kussen thuis,  waar de patiënt op moet liggen. De dokter ontvangt dan de gegevens en kan dan bijvoorbeeld de plasmedicijnen aanpassen om de vullingsdruk (= vocht) laag te houden en een ziekenhuisopname te voorkomen.

'App stelt me gerust'
Met de MyCardioMEMS-app kunnen patiënten hun eigen (vullings)drukken van de sensor en medicatie zien. Patiënten houden daarbij tevens zelf een gewichtsdagboek bij. Daarnaast zorgt de app ervoor dat patiënten op een laagdrempelige en simpele manier in contact staan met hun dokter voor wijzigingen op maat en meer betrokken worden bij hun eigen ziekte en behandeling. Ook simpele interventies vanuit de dokter met een verhoging of verlaging van diuretica is nu mogelijk via een berichtje. De eerste patiënten maken vanaf 1 september 2021 gebruik van de app en de ervaringen zijn positief. Zo zegt een van hen: 'Thuis mijn eigen hart kunnen bewaken geeft rust. De MyCardioMEMS app stelt me gerust door te laten weten dat het goed gaat, en door tijdig te laten weten wanneer er actie nodig is.' 

Op de website van het Citrienprogramma E-health is de app te zien, en staat meer informatie over de trial die wordt geleidt door cardioloog Brugts.