Citrienfonds achtergrond
Nieuws
10
okt

Interventie ‘de-labelen’ penicilline-allergie

Doen of laten?

Onterecht label leidt tot onnodige kosten

Zorgprofessionals in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis bedachten een succesvolle interventie om mensen te verlossen van het onnodige label ‘penicilline-allergie’. Ongeveer tien procent van de opgenomen patiënten heeft dat label, terwijl slechts een tot anderhalf procent daadwerkelijk allergisch blijkt te zijn. Zo'n onterecht label leidt tot onnodige zorgkosten. 

Mensen met een onterecht label penicilline-allergie lopen het risico te worden behandeld met een minder effectief en meestal duurder tweede keus antibioticum. Vaak betekent dit een minder snelle genezing, extra ligdagen en een groter risico op het ontwikkelen van antibioticaresistentie. Antibiotica-team consulenten Aniek Adams, verpleegkundige in opleiding tot specialist, en Lilianne Eskens, farmaceutisch consulent in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis, vertellen in een interview op de website van Doen of laten? over het project dat zij in het kader van dat programma deden. 

Stroomschema
Het A-team maakte een stroomschema met een internist-infectioloog en een allergoloog en betrok de apothekers en apothekersasssistenten, die ook direct enthousiast waren. Aniek: 'Onderdeel van een opname is de medicatieverificatie door de apothekersassistenten. Deze werd uitgebreid met een penicilline-anamnese om de allergie nader uit te vragen, want het klachtenpatroon maakt vaak al duidelijk of het een mogelijke allergie betreft of bijwerking of intolerantie. Aanvullend raadplegen we de verstrekte medicatie in het Landelijk Schakelpunt (LSP). Als blijkt dat iemand eerder een penicillinekuur heeft ontvangen en deze ook zonder problemen heeft afgemaakt weet je genoeg. Op basis van de anamnese en een check van patiëntgegevens in het LSP konden we afgelopen jaar al 42% van de labels penicilline-allergie schrappen.

Relatief simpel
Liliane vervolgt: 'Aan de hand van het eerder genoemde stroomschema maken we vervolgens een risico-inschatting en delen we patiënten met een penicilline-allergie label in naar vier groepen. Uiteindelijk konden we 53% van de patiënten waarbij we dit traject zijn gestart delabelen.' De A-teamleden zijn ervan overtuigd dat ook andere ziekenhuizen de aanpak over kunnen nemen, en delen hun ervaringen graag: 'Als wij in ons ziekenhuis met de anamnese en een check van de patiëntengegevens in het LSP op relatief simpele wijze kunnen delabelen kan dit op meer plekken worden gedaan. En dit onderdeel kan zonder tussenkomst van een allergoloog worden opgezet.' Meer weten, inzicht krijgen in de vier groepen van het stroomschema of in contact komen? Vind hier het hele artikel.