Citrienfonds achtergrond
Nieuws
21
sep

Van stapels papier naar één druk op de knop

Regionale Oncologienetwerken

Patiëntensamenvattingen digitaal uitwisselen

Voor goede samenwerking in oncologienetwerken is het cruciaal dat ziekenhuizen gemakkelijk en veilig patiëntgegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Het Martini Ziekenhuis in Groningen en het UMCG wisselen naast radiologiebeelden nu ook patiëntsamenvattingen digitaal met elkaar uit.

Uitwisseling gaat via de digitale snelweg XDS NN. Voor de medewerkers van de medische administratie van het Martini betekent dat een hele verbetering. Van stapels papier naar één druk op de knop: ‘Wij zijn hier superenthousiast over.’

Verschillende regio’s zijn ermee bezig om dit voor elkaar te krijgen. De regio Zuidwest-Nederland wisselt de BgZ bijvoorbeeld uit via het Zorgplatform van ChipSoft. In de regio Midden-Nederland gaan ziekenhuizen geautomatiseerd oncologische patiëntgegevens met elkaar uitwisselen voor het multidisciplinair overleg (mdo) onder de noemer Data Delen Midden-Nederland. Noord-Nederland wisselt al jaren radiologiebeelden en -verslagen uit via het regionale platform XDS NN. De regio breidt het gebruik van dat platform nu uit met andere vormen van uitwisseling – óók om in de praktijk te laten zien wat er allemaal kan met XDS.

Binnenhalen in epd
In de pilot waarin Martini en  UMCG de patiëntsamenvatting uitwisselen, gaat het om patiënten met een tumor in het maag-darm-levergebied die van het Martini naar het UMCG worden verwezen. Het dossier van deze patiënten wordt nu in XDS klaargezet. Het ontvangende ziekenhuis kan middels een zogeheten viewer de informatie inzien en desgewenst binnenhalen in het eigen epd. Door deze werkwijze beschikken mdl-artsen in het UMCG veel sneller over de zorginformatie die ze nodig hebben. In de eindrapportage van de pilot wordt geadviseerd om alle patiëntsamenvattingen in Noord-Nederland via XDS NN beschikbaar te stellen. Het Martini Ziekenhuis doet dit per 1 oktober 2021 voor alle oncologieverwijzingen naar het UMCG.

Op de website van Regionale Oncologienetwerken staat een uitgebreid artikel over het belang van uitwisseling van verslagen via XDS, het leren van andere netwerken zoals HartNet Noord-Nederland en over wat de toekomst aan mogelijkheden brengt.