Citrienfonds achtergrond
Evenement
22
apr

Citrienfonds: Samen!

Op deze pagina vind je alle informatie over het digitale evenement Citrienfonds: Samen! Bekijk hier de opnames terug van het plenaire gedeelte, laat je inspireren door de Citrientalks en vind de antwoorden op de meest gestelde vragen tijdens het evenement.

Programma

Op 22 april kwamen meer dan 100 betrokkenen van de Citrienprogramma’s bij elkaar om te luisteren, praten en denken over thema’s die hen verbinden. Van zorgprofessionals en huisartsen tot projectleiders en bestuurders. Allemaal met dezelfde missie: ’De juiste zorg voor patiënten, met de juiste informatie, op de juiste plek.'

  • 12:30–13:30 Inspirerende pratijkvoorbeelden
  • 13:30–13:40 Deelsessies: in gesprek over overstijgende thema’s

Het digitale evenement werd uitgezonden vanuit de Kas in Woerden. Emmelie Zipson (dagvoorzitter) en Helen Mertens (voorzitter van het Citrienfonds en Maastricht UMC+) verwelkomden hier via een livestream verschillende gasten uit de programmma's: Doen of laten?, e-Health, Registratie aan de bron en Regionale Oncologienetwerken. Aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden gingen ze met elkaar in gesprek over de groei van het Citrienfonds.

Bekijk hier het plenaire gedeelte terug

Citrienfonds: Samen! video

Onze sprekers

Jeannemieke Schade (Doen of laten?)

"Als huisarts neem je de patiënt serieus door goede voorlichting te geven over de zin en onzin van vitaminediagnostiek."

Herm Martens (e-Health)

"Al meer dan 1.000 patiënten met atriumfibrilleren kunnen nu thuis hun hartslag monitoren."

Yoen van der Linden (Registratie aan de bron)

"Het zorgproces centraal stellen zorgt voor focus op zowel de zorgprofessional als de patiënt."

Hans Nijman (Regionale Oncologienetwerken)

"Het is cruciaal dat zorgverleners begrijpen dat dit dé weg is die we met elkaar moeten bewandelen om de zorg goedkoper en slimmer in te richten."

Q&A Doelmatige vitamine diagnostiek

Huisarts Jeannemieke Schade is binnen het programma Doen of Laten? coördinator van de landelijke campagne doelmatige vitaminediagnostiek. Hieronder vind je een antwoord op de vragen die aan haar zijn gesteld via de chat. 

Het onderwerp is voor de meeste huisartsen herkenbaar uit de dagelijkse praktijk. Onze materialen sluiten goed aan op de behoefte van huisartsen. Alle materialen zijn kosteloos te bestellen en de elearning levert een accreditatie punt op.
We hebben aandacht gehad in een aantal landelijke nieuwsbrieven, maar vooral ook geprobeerd om huisarts op lokaal niveau te bereiken. Dit hebben we gedaan door contact te zoeken met lokale huisartsengroepen en laboratoria die aandacht aan de materialen hebben gegeven in een nieuwsbrief of Diagnostische Toets Overleg.
Het doel van het programma is niet zozeer minder of meer vitaminediagnostiek, maar voornamelijk doelmatig gebruik van vitaminediagnostiek. Of er hierdoor ook minder vitaminediagnostiek gedaan wordt, zijn we op dit moment aan het onderzoeken.
De programma’s werken nauw samen en maken gebruik van elkaars kennis. Over het algemeen zorgt ZE&GG ervoor dat het onderwerp gepaste zorg bij de bestuurders op de agenda staat en dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Doen of Laten heeft meer praktische ervaring met deïmplementeren op de werkvloer. ZE&GG is alleen gericht is op de tweede lijn en Doen of Laten ook op de eerste lijn.
Deels wel, omdat de basis van elk project de wetenschappelijke onderbouwing zal zijn in combinatie met het goed aansluiten bij de praktijk. Afhankelijk van het onderwerp zal echter de beste insteek hiervoor gekozen moeten worden. 
Het heeft meerwaarde om samen te werken met andere zorgprofessionals die de boodschap ondersteunen en meerwaarde hebben voor hetgeen je aanbiedt. Voor dit project hebben we contact gezocht met klinisch chemici omdat ze enerzijds de boodschap ondersteunen en daarnaast kunnen helpen bij het geven van spiegelinformatie. Dit zal je echter per onderwerp moeten bekijken. Hetzelfde geldt voor scholing van zorgprofessionals en patiëntenvoorlichting. Het moet maatwerk zijn en vooral goed aansluiten bij de praktijk.
In de praktijk worden ongecompliceerde urineweginfecties vaak behandeld met antibiotica, terwijl de infectie in een deel van de gevallen spontaan geneest. Doen of Laten is op dit moment bezig met een project over dit onderwerp. Dat is iets wat ik als huisarts ondersteun en waarvan ik hoop dat het meer aandacht gaat krijgen.

Q&A Telemonitoring hartklachten

Dermatoloog Herm Martens is binnen het programma e-Health projectleider van het project Telemonitoring hartklachten. Hieronder vind je een antwoord op de vragen die aan hem zijn gesteld via de chat. 
Alle stakeholders zo vroeg mogelijk aan tafel krijgen. Iedereen wil wat en hoe beter en sneller je weet wie wat precies wil, hoe makkelijker het verderop in het proces wordt

Q&A Standaardisatie van zorginformatie

Yoen van der linden is projectleider en adviseur kwaliteitsregisstratie binnen het programma Registratie aan de bron. Hieronder vind je een antwoord op de vragen die aan haar zijn gesteld via de chat. 
Wat ik meeneem is dat ik het alle zorgprofessionals gun om plezier te hebben in hun werk. Hiervoor moeten er een aantal randvoorwaarden goed geregeld zijn. Zodat je je niet druk hoeft te maken over het maken van roosters, overtypen, of andere logistieke zaken. Door het zorgproces centraal te stellen help je zowel de zorgprofessionals als de patiënt. Hierdoor komt er meer tijd vrij voor handen aan het bed om mensen echt te kunnen te helpen.
Per ziekenhuis of zorgaanbieder zal deze vraag verschillen. Zorginstellingen kunnen onderling al een heleboel, maar gebruiken niet allemaal dezelfde manier van werken. Of zorginstellingen kunnen de informatie wel van elkaar zien maar nog niet één op één overnemen. Bij Registratie aan de bron zijn we vooral bezig met het stellen van randvoorwaarden om dit tussen zorgaanbieders uiteindelijk mogelijk te maken. Ook denken we graag mee in trajecten of dragen we bij aan pilots. Maar wanneer het gerealiseerd is? Ik zou willen kunnen zeggen morgen, maar de werkelijkheid is weerbarstig.

Laat je inspireren door de Citrientalks!

Citrientalks - Drijfveren

Citrientalks - In de praktijk

Citrientalks - Gouden tip

Citrientalks - Samenwerken

Citrientalks - Plezier

Citrientalks - Trots

Highlights uit de deelsessies

Na de pauze gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over een aantal overstijgende thema’s. Bekijk hieronder de highlights per deelsessie.
Het opschalen van innovatie binnen de zorg is echt een punt van aandacht. Voorkomen moet worden dat het wiel elke keer opnieuw uitgevonden wordt. Dit geldt zowel binnen de eigen organisatie als bij het opschalen naar andere organisaties. Tijdens de sessie bleek dat het aanbieden van een vaste werkwijze en goed doordachte methodologie hier zeker bij kan helpen. Belangrijk is het tijdig betrekken van alle benodigde stakeholders. Werken in multidisciplinaire teams, op een agile/scrum wijze voorkomt dat projecten onnodig lang doorlopen. Tevens kwam naar voren dat gedragsverandering van de zorgverleners nodig is bij het opschalen van dergelijke vernieuwingen. Programma’s die een bijdrage leveren aan het begeleiden en aanpassen van dit gedrag zijn zinvol en kunnen hieraan richting geven. 
Zorgproffesionals kunnen met hun werk daadwerkelijk verandering teweeg brengen. Om hun impact te vergroten, is het belangrijk dat communicatieadviseurs meedenken over hoe ze hun boodschap zo effectief mogelijk overbrengen. Wanneer de zorgprofessionals hun verhaal goed framen en de juiste middelen gebruiken, krijgen ze uiteindelijk meer mensen mee. Uit de deelsessie kwam naar voren dat het doen van doelgroeponderzoek hierbij erg belangrijk is. De uitdaging is om als programma de early adaptors aan je te binden en zo goed mogelijk te faciliteren. Bijvoorbeeld met behulp van een intern ambassadeursprogramma.
‘Copy pasten’ is misschien zelfs uitdagender dan succesvol implementeren. Het is belangrijk om lokale zorgverleners te enthousiasmeren en te motiveren, bijvoorbeeld door ze jaloers te maken op de eerdere succesvolle projecten. Luister naar elkaar, leer van de ervaringen uit eerdere projecten, werk samen en heb vooral plezier in het verbeteren van de zorg voor de patiënt.
In de deelsessie ontstond een gesprek over hoe je gebruik kunt maken van een natuurlijk moment(um) om urgentie voor implementatie aan te spreken. Een heel herkenbaar voorbeeld daarvan is natuurlijk de Covid-19 pandemie, waardoor online samenwerken een enorme boost kreeg. Maar duidelijk is ook dat je vaak zelf het moment(um) moet creëren of een boost kunt geven. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruik maken van resultaten van (recent) onderzoek in relatie tot het onderwerp/ de interventie, landelijke aandacht voor een specifiek onderwerp en ook van gemotiveerde ambassadeurs (de zogeheten ‘early adopters’). Deze ambassadeurs kunnen hun collega’s en vakgenoten vanuit de inhoud overtuigen/meenemen; het werkt vaak goed dat zij dan de taal van hun collega’s spreken.

Tot de volgende keer!

Op de hoogte blijven van meer evenementen van het Citrienfonds?
Volg ons dan via LinkedIn!